Yhdistyksen säännöt

Pohjois-Helsingin Vihreät – yhdistyksen säännöt

 Hyväksytty perustamiskokouksessa  25.10. 2004  

1 § Nimi, kotipaikka ja toimialue

Yhdistyksen nimi on Pohjois-Helsingin Vihreät ja sen kotipaikka on Helsinki.  Nimen epävirallinen lyhenne on PoHeVi.

2 § Kieli

Yhdistys voi käyttää toiminnassaan suomen, ruotsin ja englannin kieltä. Yhdistyksen pöytäkirjakielenä on suomi.  

3 § Tarkoitus ja toimintamuodot

Yhdistyksen tarkoitus on edistää ja suojella elämisen laatua ja tasa-arvoisuutta, luonnonvarojen säilymistä ja luonnon monimuotoisuutta sekä elinympäristön viihtyisyyttä, terveellisyyttä ja turvallisuutta. Lisäksi yhdistyksen tarkoitus on edistää kansalaisten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys: 

  1. kerää ja välittää tietoja
  2. tekee aloitteita ja kannanottoja
  3. voi harjoittaa tutkimus- ja julkaisutoimintaa, sekä
  4. toimii avoimena keskustelufoorumina. 

Yhdistys voi liittyä jäseneksi toiseen yhdistykseen, jos yhdistyksen kokous niin päättää. Yhdistys kantaa jäseniltään jäsenmaksua. Yhdistys voi ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja, hankkia ja omistaa toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta, järjestää luvan saatuaan rahankeräyksiä ja arpajaisia, harjoittaa asianmukaisella luvalla alaansa liittyvää kustannustoimintaa, majoitus- ja ravitsemustoimintaa sekä myydä merkkejä ja muistoesineitä. Yhdistyksen tarkoituksena ei ole taloudellisen voiton hankkiminen yhdistyksen jäsenille. Yhdistys on Vihreä liitto rp:n paikallisyhdistys.  

4 § Jäsenet

Yhdistyksen henkilöjäseneksi voi pyrkiä jokainen, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt ja on 15 vuotta täyttänyt  Suomen kansalainen, tai ulkomaalainen, jolla on kotipaikka Suomessa.

Yhdistyksen kokous voi päätöksellään kutsua kunniajäseneksi yhdistyksen ansioituneen jäsenen, joka on ansiokkaasti edistänyt yhdistyksen tarkoituksen toteuttamista tai jolle yhdistys muutoin halua osoittaa kunnioitustaan.

Jäsenet suorittavat yhdistykselle vuotuisen jäsenmaksun, jonka suuruuden yhdistyksen syyskokous seuraavaksi kalenterivuodeksi vahvistaa. Kunniajäsenet on vapautettu jäsenmaksusta. Hallitus voi myöntää vähävaraisille oikeuden alennettuun jäsenmaksuun.

Yhdistyksen hallitus voi katsoa jäsenen eronneeksi yhdistyksestä, jos jäsen on ilman hyväksyttävää syytä jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta kahtena peräkkäisenä vuonna.

Yhdistyksen kokous voi erottaa jäsenen,  joka toimii yhdistyksen tavoitteiden vastaisesti. Muilta osin yhdistyksen jäsenen erottamisessa noudatetaan, mitä yhdistyslaissa on säädetty.

Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla yhdistyksen kokouksessa.   

5 § Päätösvalta

 Yhdistyksen päätösvaltaa käyttävät yhdistyksen kokouksissa läsnä olevat yhdistyksen henkilöjäsenet siten, kuten yhdistyslaissa säädetään. 

Varsinaiset kokoukset

Yhdistyksen varsinaisia kokouksia ovat kevät- ja syyskokous. Kevätkokous on pidettävä huhtikuun loppuun mennessä ja syyskokous joulukuun 15. päivään mennessä. Yhdistys tai sen hallitus voi kutsua koolle ylimääräisen yhdistyksen kokouksen käsittelemään kokouskutsussa ilmoitettuja asioita. Ylimääräinen kokous on kutsuttava koolle, kun vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutettua jäsentä pyytää koollekutsumista kirjallisesti, erikseen mainitsemansa asian käsittelyä varten. 

Koollekutsuminen

Yhdistyksen kevät- ja syyskokous on kutsuttava koolle viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousta joko julkaisemalla kokouskutsu paikallislehdessä tai lähettämällä kirje jokaiselle jäsenelle tai sähköpostitse niille jäsenille, jotka ovat ilmoittaneet sähköpostiosoitteen yhdistykselle. Yhdistyksen muut kuin varsinaiset kokoukset kutsutaan koolle viimeistään viikkoa ennen kokousta lähettämällä kirje jokaiselle jäsenelle tai sähköpostitse niille jäsenille, jotka ovat ilmoittaneet sähköpostiosoitteen yhdistykselle.  

Varsinaisissa kokouksissa käsiteltävät asiat

Kevätkokouksen tehtävänä on: 

  1. käsitellä hallituksen toimintakertomus, edellisen tilikauden tilinpäätös sekä tilintarkastajien kertomus, 
  2. päättää edellisen tilikauden tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä vastuuvapauden myöntämisestä, 
  3. käsitellä hallituksen mahdollinen lisäys talousarvioon ja toimintasuunnitelmaan sekä 
  4. käsitellä muut kokouskutsussa mainitut asiat.  

Syyskokouksen tehtävänä on: 

  1. valita yhdistykselle yksi tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja, 
  2. valita yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja muut hallituksen jäsenet seuraavalle kalenterivuodelle, 
  3. päättää seuraavan vuoden jäsenmaksun suuruudesta, 
  4. päättää yhdistyksen toimintasuunnitelmasta seuraavalle kalenterivuodelle, 
  5. käsitellä yhdistyksen seuraavan kalenterivuoden talousarvio sekä 
  6. käsitellä muut kokouskutsussa mainitut asiat.  

6 § Hallitus

Yhdistykseen hallitukseen kuuluu puheenjohtaja sekä vähintään viisi (5) ja enintään kymmenen (10) muuta jäsentä. Sama henkilö voidaan valita hallituksen puheenjohtajaksi enintään kolmeksi täydeksi toimikaudeksi peräkkäin.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä keskuudestaan tai ulkopuolelta sihteerin ja taloudenhoitajan. Hallitus voi valita yhdistykselle tarpeellisiksi katsomansa toimihenkilöt sekä määritellä heidän tehtävänsä ja sopia talousarvion puitteissa heidän työehdoistaan.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna, on läsnä. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni ja vaaleissa arpa.

Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi.

Hallituksen kokoukset ovat yhdistyksen jäsenille avoimia.  

7 § Nimenkirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä taikka jompikumpi heistä yhdessä sihteerin tai taloudenhoitajan kanssa.  

8 § Tilinpäätös

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Yhdistyksen tilit on toimitettava tarkastettaviksi viimeistään maaliskuun loppuun mennessä.  

9 § Varojen käyttö yhdistyksen purkautuessa

Yhdistyksen purkautuessa sen jäljellä olevat varat käytetään yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen siten kuin yhdistyksen purkamisesta päättävä jälkimmäinen kokous päättää.  

10 § Sääntöjen muuttaminen

Päätös yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta on tehtävä kahdessa yhdistyksen kokouksessa, näistä molemmissa 2/3  enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta. Yhdistyksen purkamisesta säädetään samalla tavalla kuin sääntöjen muuttamisesta.

 

________________________________________________________________________________

Huomautus: Käytännössä jäsenmaksut perii Vihreä liitto, ja jäsenmaksu on puolueen kaikissa jäsenyhdistyksissä samansuuruinen.